Bearnaisesås

Hemgjord bearnaisesås är gudomligt gott! Och faktiskt lättare att lyckas med än många tror.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 2 schalottenlökar
  • 4 äggulor
  • 250 g smör
  • 2 msk dragon
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk körvel
  • salt
  • vitpeppar
  • (hackad persilja)

Gör så här:

Finhacka löken.

Koka upp löken i vinägern i en såskastrull.

Låt koka samman (reducera) till hälften.

Sila av löken och mät så att vinägern är cirka 1/2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få 1/2 deciliter. Häll tillbaka vinägern i kastrullen och tillsätt dragon och körvel.

Smält smöret och varmhåll det.

Sätt såsen på mycket låg värme eller värm i vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. OBS! Såsen får aldrig koka, då skär den sig.

Vispa nu ner smöret i såsen under ständig vispning. Tillsätt lite i taget så är risken mindre att såsen skär sig.

Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Dekorera gärna med hackad persilja.

Varmhåll såsen fram till servering. Antingen på väldigt låg spisvärme eller helst i vattenbad.

Serveras gärna till kötträtter, ugnsbakade potatisar och färsk sparris.

Tips: Skulle såsen skära sig kan du rädda den genom att vispa upp ett ägg med lite vatten och tillsätta såsen det under vispning tills den går ihop igen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...