Bearnaisesås

Hemgjord bearnaisesås är gudomligt gott! Och faktiskt lättare att lyckas med än många tror.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 2 schalottenlökar
  • 4 äggulor
  • 250 g smör
  • 2 msk dragon
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk körvel
  • salt
  • vitpeppar
  • (hackad persilja)

Gör så här:

Finhacka löken.

Koka upp löken i vinägern i en såskastrull.

Låt koka samman (reducera) till hälften.

Sila av löken och mät så att vinägern är cirka 1/2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få 1/2 deciliter. Häll tillbaka vinägern i kastrullen och tillsätt dragon och körvel.

Smält smöret och varmhåll det.

Sätt såsen på mycket låg värme eller värm i vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. OBS! Såsen får aldrig koka, då skär den sig.

Vispa nu ner smöret i såsen under ständig vispning. Tillsätt lite i taget så är risken mindre att såsen skär sig.

Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Dekorera gärna med hackad persilja.

Varmhåll såsen fram till servering. Antingen på väldigt låg spisvärme eller helst i vattenbad.

Serveras gärna till kötträtter, ugnsbakade potatisar och färsk sparris.

Tips: Skulle såsen skära sig kan du rädda den genom att vispa upp ett ägg med lite vatten och tillsätta såsen det under vispning tills den går ihop igen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...