Bearnaisesås

Hemgjord bearnaisesås är gudomligt gott! Och faktiskt lättare att lyckas med än många tror.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 2 schalottenlökar
  • 4 äggulor
  • 250 g smör
  • 2 msk dragon
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk körvel
  • salt
  • vitpeppar
  • (hackad persilja)

Gör så här:

Finhacka löken.

Koka upp löken i vinägern i en såskastrull.

Låt koka samman (reducera) till hälften.

Sila av löken och mät så att vinägern är cirka 1/2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få 1/2 deciliter. Häll tillbaka vinägern i kastrullen och tillsätt dragon och körvel.

Smält smöret och varmhåll det.

Sätt såsen på mycket låg värme eller värm i vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. OBS! Såsen får aldrig koka, då skär den sig.

Vispa nu ner smöret i såsen under ständig vispning. Tillsätt lite i taget så är risken mindre att såsen skär sig.

Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Dekorera gärna med hackad persilja.

Varmhåll såsen fram till servering. Antingen på väldigt låg spisvärme eller helst i vattenbad.

Serveras gärna till kötträtter, ugnsbakade potatisar och färsk sparris.

Tips: Skulle såsen skära sig kan du rädda den genom att vispa upp ett ägg med lite vatten och tillsätta såsen det under vispning tills den går ihop igen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...