Saffransaioli

En dröm för aioliälskaren och det perfekta tillbehöret till en fisksoppa på en grillbuffé!

Du behöver

  • 3-4 äggulor
  • 1 1/2 msk dijonsenap
  • 2 msk citronsaft
  • 1 pkt saffran
  • 1 tsk honung
  • 1 dl neutral olja, raps eller majs
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 krm tabasco eller liknande pepparsås
  • 1 krm salt
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Vispa samman äggulor, senap, citronsaft och houng. Stöt saffran i en mortel och tillsätt.

Använd en elvisp eller stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar/ mixar. (Om du har för bråttom skär sig såsen!)

När ailolin ärlagom tjock, smaka av med pepparsås och salt.

Om du vill smaksätt med vitlök kan du göra på två sätt: Antingen pressar du vitlök och blandar i aiolin - då får du en kraftig smak. Eller så skalar och krossa klyftan lätt. Lägg sedan klyftan i aiolin och förvara den i en burk under natten. Lyft ur vitlöken före servering och du har en mild vitlökssmak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...